Είστε εδώ

Ακμή και μάσκα ή αλλιώς… “Maskne”

Οι μάσκες προσώπου έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε. Πλέον η χρήση της επιβάλλεται σε όλους τους χώρους – εξωτερικούς και εσωτερικούς – κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τη φοράμε συνεχώς. Παράλληλα οδεύουμε προς τη λήξη του χειμώνα και η θερμοκρασία θα ξεκινήσει να ανεβαίνει. Η χρήση της μάσκας και οι συνθήκες ζέστης ή/και υγρασίας αποτελούν έναν συνδυασμό που ευνοεί το «φούντωμα» της ακμής. Αυτή το φαινόμενο αποκαλείται διεθνώς ως “maskne” και προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων «μάσκα» (mask) και «ακμή» (acne)
Τι προκαλεί την“maskne”;
Η ακμή εμφανίζεται όταν η υπερβολική λιπαρότητα, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα βακτήρια και μερικές φορές οι τρίχες μπλοκάρουν τους πόρους στο δέρμα. Αποτελεί μια νόσο των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων του δέρματος. Ωστόσο, εκτός από τη λιπαρότητα, η ακμή μπορεί επίσης να προκληθεί από νεκρά κύτταρα του δέρματος, μακιγιάζ, βρωμιά ή βακτήρια.
Όταν φοράμε μάσκα, δημιουργείται το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ακμής. Το καλυμμένο μέρος του προσώπου θερμαίνεται και συγκεντρώνεται και υγρασία. Τα βακτήρια και οι μύκητες ευδοκιμούν εύκολα και προκαλούν φλεγμονή και περαιτέρω «μπλοκάρισμα» των πόρων, με αποτέλεσμα τη “maskne”.
Η ακμή μπορεί να διαφέρει σε μέγεθος και τύπο, ανάλογα με το τι την προκαλεί. Θα μπορούσε να εμφανίζεται ως μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα ή σπυράκια. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν απλά βήματα για την πρόληψη και τη θεραπεία του ξεσπάσματος της ακμής που προκαλούνται από τη χρήση μάσκας προσώπου και ο δερματολόγος είναι ο πιο αρμόδιος να σας καθοδηγήσει στο πώς αυτό μπορεί να γίνει.
Πώς να αποτρέψετε την “maskne”;
1. Πλύνετε το πρόσωπό σας ευλαβικά.
Όπως και με άλλα δερματικά προβλήματα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πλένετε σωστά την ημέρα το πρόσωπό σας ώστε να αφαιρέσετε όλα τη ρύπανση, τη λιπαρότητα και τη βρωμιά που συσσωρεύονται στο πρόσωπό σας. Πλύνετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα, ειδικά εάν φοράτε μάσκα όλη την ημέρα.
Εάν αισθάνεστε τη μάσκα σας υγρή ή βρώμικη, αλλάξτε την όσες φορές χρειαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αντικαταστήστε την με μια καθαρή και στεγνή μάσκα.
2. Κάντε απαλή απολέπιση.
Η χρήση ενός απαλού καθαριστικού με σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ βοηθά στην απαλή απολέπιση και την απομάκρυνση των υλικών που μπλοκάρουν τους πόρους. Φροντίστε να μην τρίψετε το δέρμα ή να χρησιμοποιήσετε σκληρά συστατικά, καθώς αυτά θα σκληρύνουν το δέρμα και θα χειροτερεύσει η φλεγμονή.

3. Ενυδατώστε το δέρμα σας.
Αφού καθαρίσετε το πρόσωπό σας, μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση της “maskne” εφαρμόζοντας μια ελαφριά και μη λιπαρή ενυδατική κρέμα. Θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο αν χρησιμοποιήσετε προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ ή κεραμίδια. Αυτές οι ενυδατικές κρέμες βοηθούν στην επανόρθωση και την ενίσχυση του επιδερμιδικού φραγμού της επιδερμίδας ενάντια στα «σκασίματα» που μπορεί να προκληθούν από την πολύωρη χρήση μάσκας.
4. Αποφύγετε ή αλλάξτε το μακιγιάζ σας με εξειδικευμένα για την ακμή προΪόντα.
Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπετε το φράξιμο των πόρων στο πρόσωπό σας.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει επίσης να παραλείψετε το αντηλιακό. Είτε μένετε σε εσωτερικούς χώρους είτε πηγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους, εφαρμόζετε αντηλιακό ευρέος φάσματος, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου και από άλλα προβλήματα του δέρματος που σχετίζονται με τη χρήση μάσκας, όπως οι γραμμές μαυρίσματος.
5. Αλλάξτε τη μάσκα σας.
Σύμφωνα με ειδικούς, οι μάσκες μίας χρήσης είναι ο καλύτερος τύπος μάσκας προσώπου, καθώς αποδεικνύεται ότι μετριάζουν την εξάπλωση της λοίμωξης. Επιπλέον, βοηθούν να αναπνέετε ευκολότερα και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ξεσπάσματα ακμής επειδή τις πετάμε πριν προλάβουν να βρωμίσουν πολύ. Όταν χρησιμοποιείτε μάσκες μίας χρήσης, βεβαιωθείτε ότι τις αντικαθιστάτε κάθε φορά που βγαίνετε.
Εάν επιλέξετε υφασμάτινη μάσκα, προτιμήστε εκείνες που είναι κατασκευασμένες από μαλακά υφάσματα όπως βαμβάκι ή μετάξι. Είναι πιο απαλέςκι επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Οι μάσκες προσώπου από συνθετικά υλικά, από την άλλη πλευρά, είναι πιο σκληρές στο δέρμα. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε ευαίσθητο δέρμα, μπορείτε να επιλέξετε μια αντιμικροβιακή μάσκα που μειώνει περαιτέρω τη συσσώρευση βακτηρίων.
Ανεξάρτητα από τον τύπο της επαναχρησιμοποιήσιμης μάσκας προσώπου, βεβαιωθείτε ότι την πλένετε μετά τη χρήση. Μην την απλώνετε κάπου και μην την ξαναφορέσετε μετά από λίγες μέρες. Όταν πλένετε τη μάσκα προσώπου σας, χρησιμοποιήστε υποαλλεργικό απορρυπαντικό χωρίς άρωμα, έτσι ώστε να μην υπάρχει κατάλοιπο απορρυπαντικού μετά. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, επειδή τα υπολείμματα απορρυπαντικών στη μάσκα προσώπου μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω το ήδη ερεθισμένο δέρμα σας.

Πώς να θεραπεύσετε την ακμή της μάσκας;
Τώρα, τι γίνεται αν έχει ήδη «ξεσπάσει» η ακμή λόγω της χρήσης μάσκας; Η αντιμετώπισήτης είναι παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε την κανονική ακμή.
Για τη θεραπεία ήπιων περιπτώσεων, υπάρχουν τοπικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία από τα σπυράκια κι εξουδετερώνουν τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή. Επίσης, θα χρειαστείτε ένα απολεπιστικό που περιέχει σαλικυλικό οξύ για να «ανοίξουν»οι πόροι. Να θυμάστε ότι πρέπει επίσης να είναι ήπιο και συμβατό με στο δέρμα σας.
Εάν υπάρχει ήδη κυστική ακμή, τότε αυτό είναι ήδη σοβαρό περιστατικό και είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Ο/Ηδερματολόγος σας θα σας συστήσει συνήθως είτε τη λήψη χαπιών από το στόμα (ισοτρετινοΐνη, αντιβιοτικά κα) είτε τη χρήση τοπικών σκευασμάτων (κρέμες και λοσιόν συνηθέστερα) ή και το συνδυασμό τους. Σκοπός τους είναι να γίνει πιο ήπιος ο ερεθισμός και να επιταχυνθεί ο φυσικός κύκλος των κυττάρων.
Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στον/στην δερματολόγο σας είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να ακολουθήσετε την αντιμετώπιση της “maskne”.
Άλλα δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με τη μάσκα
Εκτός από τη “maskne”, υπάρχουν κι άλλα δερματολογικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν λόγω της τριβής που προκαλείται από τη χρήση της μάσκας προσώπου. Στην πραγματικότητα, τα χείλη σας είναι συνήθως το πρώτο μέρος που ερεθίζεται, επειδή είναι πιο πιθανό να αγγίζουν συνεχώς τη μάσκα (εκτός εάν φοράτε τύπο μάσκας σε σχήμα κώνου). Για να προστατεύσετε τα χείλη σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ειδικόlipbalsam κάθε φορά που φοράτε μάσκα.
Επιπλέον, εάν υπάρχει ήδη ροδόχρους ακμή ή έκζεμα, ο ερεθισμός μπορεί να επιδεινώσει ή/και να προκαλέσει περαιτέρω συμπτώματα. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον ιατρό σας.
Ανεξάρτητα από την εμφάνιση ακμής και υπόλοιπα δερματικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα προσώπου. Εξάλλου, είναι ακόμα πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν αυτές οι βλάβες του δέρματος από το να θεραπευτεί μια πιο σοβαρή ασθένεια. Επίσης, φορώντας μάσκα θα καλύψει αυτές τις βλάβες μέχρι να έχετε χρόνο να επισκεφθείτε τον/την δερματολόγο σας!