Είστε εδώ

Νεανικά χέρια

Η περιποίηση του προσώπου και η αντιγηραντική ρουτίνα είναι συνήθως διαδικασίες που όλοι ακολουθούν: αντηλιακά που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενυδατικές κρέμες, ιατρικές θεραπείες στον Δερματολόγο (ενέσιμα, χημικά peelings, laser ανάπλασης κα). Πόσοι όμως προσέχουν αντίστοιχα και τα χέρια τους? Όχι πολλοί. Κάποιοι δε δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνισή τους ενώ οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε ότι πλέον υπάρχουν πολλές ιατρικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ο Δερματολόγος για να διατηρήσουμε – με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς χρόνο ανάρρωσης - τη νεανική όψη και την υγεία των χεριών και των νυχιών.
Σημάδια γήρανσης
Πολλοί ενήλικες αναπτύσσουν σημάδια γήρανσης στα χέρια τους. Όμως αυτά δεν σχετίζονται με τη βιολογική γήρανση αλλά με την πολύχρονη έκθεση στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Συνήθως εμφανίζονται κατά την 5η δεκαετία της ζωή μας και αποτελούν ουσιαστικά μια «κληρονομιά» που κουβαλάμε όλοι μας από την έκθεση στον ήλιο όλα τα περασμένα χρόνια.
Θεραπείες: Ο Δερματολόγος σήμερα έχει πολλές θεραπείες στη διάθεσή του για να καταπολεμήσει τα σημάδια αυτά:
• Κρυοθεραπεία
• Θεραπεία με λέιζερ
• Χημική απολέπιση
• Microdermabrasion
• Κρέμες και λοσιόν που τονώνουν το δέρμα
Οι κρέμες και οι λοσιόν χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσφέρουν ορατά αποτελέσματα και συνήθως χρησιμοποιούνται ως συνοδευτική φροντίδα των χεριών σας στο σπίτι μετά από τις ιατρικές θεραπείες.
Τραχιά και σκληρά χέρια
Εάν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα και έχετε περάσει αρκετό χρόνο στον ήλιο χωρίς προστασία από τον ήλιο, μπορεί να παρατηρήσετε περιοχές με τραχύ και σκληρό δέρμα στο πάνω μέρος του χεριού σας. Αυτά συνήθως είναι ακτινικές υπερκερατώσεις, οι οποίες είναι η πιο συνηθισμένη προκαρκινική μορφή και αναπτύσσονται μεν συνήθως σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα που είναι 40 ετών και άνω, εμφανίζονται δε συνήθως σε μεγαλύτερο ποσοστό στους άνδρες διότι εκείνοι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο με λιγότερη αντιηλιακή προστασία σε σχέση με γυναίκες. Η εμφάνιση των υπερκερατώσεων φυσικά ενισχύεται σε περίπτωση που κάποιος έχει κάνει τεχνητό μαύρισμα (solarium)
Θεραπείες: Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, η θεραπεία της ακτινικής υπερκεράτωσης επιβάλλεται και για λόγους υγείας ώστε να αποκλειστούν πιθανές πιο δυσάρεστες εξελίξεις.Για αυτό είναι ευτύχημα ότι υπάρχουν τόσες πολλές αποτελεσματικές θεραπείες που προσφέρει σήμερα η δερματολογία:
• Φαρμακευτική αγωγή
• Κρυοχειρουργική
• Χημική απολέπιση (χημικό peeling)
• Χειρουργική αφαίρεση με laser
• Φωτοδυναμική θεραπεία
Παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ακτινικών υπερκερατώσεων παραμένουν καλοήθεις, κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι μέχρι το 10% μπορούν να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα το Δερματολόγο. Ίσως να χρειαστεί να κάνει βιοψία για να αποφασίσει αν η ακτινική υπερκεράτωση είναι κακοήθης

Απώλεια όγκου
Όσο μεγαλώνουμε, μειώνεται ο όγκος και η νεανικότητα του δέρματος το οποίο χαλαρώνει και αρχίζει να αναπτύσσει υφή σαν κρεπ-χαρτί. Με λιγότερο όγκο, οι φλέβες στα χέρια γίνονται επίσης πιο ορατές.
Θεραπεία: Για την αποκατάσταση χαμένου όγκου, ο δερματολόγος σας μπορεί να «γεμίσει» την περιοχή με:
• Ενέσιμο εμφύτευμα (υαλουρονικό οξύ ή υδροξυαπατίτη ασβεστίου)
• Λίπος από άλλο μέρος του σώματός σας

Ο Δερματολόγος θα συζητήσει μαζί σας τα πλεονεκτήματα κάθε μεθόδου και θα αποφασίσετε μαζί για την επιλογή που ταιριάζει καλύτερα στα δικά σας χέρια.

Υπερβολικά εμφανείς φλέβες
Παρά το γεγονός ότι μπορεί να αποκατασταθεί η απώλεια όγκου σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, κάποιες φλέβες παραμένουν ορατές. Εάν ενοχλείστε από αυτό το ενδεχόμενο, ο Δερματολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει
Θεραπεία: Η θεραπεία με λέιζερ είναι συχνά η θεραπεία που επιλέγεται συνήθως για την απαλλαγή από τις ανεπιθύμητες φλέβες. Η σκληροθεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια άλλη επιλογή. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας αυτής, ο δερματολόγος σας εγχύει ορισμένα συστατικά που αναγκάζουν τη φλέβα να εξαφανιστεί αργά.

Χαλαρό δέρμα
Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας χάνει ποσότητες από το κολλαγόνο και την ελαστίνη του, ουσίες που διατηρούν το δέρμα μας σταθερό και νεανικό.
Θεραπεία: Το ιατρικό laser και η ραδιοσυχνότητα, μια διαδικασία που εκπέμπει συγκεκριμένα ποσά θερμότητας βαθιά στο δέρμα, μπορούν να προσφέρουν την επιθυμητή σύσφιξη στο χαλαρό δέρμα.
Διατηρήστε τα αποτελέσματά σας από την αναζωογόνηση των χεριών
Παρά το γεγονός ότι η γήρανση είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε τα αποτελέσματά από τις θεραπείες σας να διαρκέσουν περισσότερο. Μιλώντας με το Δερματολόγο σας θα σας δώσει μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές όπως για παράδειγμα:
• Να προστατέψτε τα χέρια σας από τον ήλιο. Αυτό είναι απαραίτητο εάν θέλετε να διατηρήσετε τα αποτελέσματα που βλέπετε μετά τη θεραπεία. Πολλοί Δερματολόγοι συνιστούν επίσης να φοράτε ένα λεπτό, προστατευτικό από τον ήλιο γάντι κατά την οδήγηση.
• Να φοράτε γάντια κατά τον καθαρισμό και την κηπουρική. Το ζεστό νερό, τα απορρυπαντικά και οι εργασίες στην αυλή μπορούν να αφυδατώσουν το δέρμα σας.
• Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση. Η εφαρμογή λοσιόν ή κρέμας μετά το πλύσιμο των χεριών και το μπάνιο σας βοηθά να κρατήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο.
Μην ξεχνάτε να είστε τακτικοί στην εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτόκολλων των θεραπειών που έχετε επιλέξει ώστε να απολαμβάνετε τα αποτελέσματά τους για πολλά χρόνια. Ο Δερματολόγος σας θα σας βοηθήσει να φτιάξετε μαζί ένα πλάνο θεραπειών το οποίο θα ανταποκρίνεται στις δικές σας, προσωπικές ανάγκες.