Είστε εδώ

Μη χειρουργική ανανέωση του λαιμού

H γήρανση του δέρματος δεν κάνει την εμφάνισή της μόνο στο πρόσωπο. Η περιοχή του λαιμού μπορεί να εμφανίσει εξίσου έντονα σημάδια γήρανσης που προκαλούνται από βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία, περιβαλλοντικούς παράγοντες και ανθυγιεινές συνήθειες τρόπου ζωής. Για πολλούς η γήρανση του περιγράμματος του λαιμού με ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών για τις οποίες απευθύνονται στο Δερματολόγο τους. Η αντίληψη που επικρατεί συνήθως είναι ότι η απαλλαγή από το χαλαρό δέρμα στο λαιμό και κάτω από το πηγούνι απαιτεί μόνο χειρουργική επέμβαση που μπορεί να συνοδεύεται από τους συνήθεις κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από κάθε χειρουργείο.Σε πολύ έντονο πρόβλημα η χειρουργική αποκατάσταση είναι μονόδρομος.Για τις άλλες όμως περιπτώσεις ή όταν υπάρχει φόβος για τις χειρουργικές μεθόδους υπάρχουν πλέον πολύ αποτελεσματικές θεραπείες που μπορεί κάποιος να εξετάσει εναλλακτικά οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της γήρανσης της περιοχής προσφέροντας ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που διαρκεί. Και το πιο σημαντικό: είναι μη-χειρουργικές.

Οφέλη της μη-χειρουργικής ανανέωσης του λαιμού

Οι μη χειρουργικές θεραπείες μπορούν να προσφέρουν μια σημαντική αλλαγή στην εμφάνιση του λαιμού μια και βοηθούν στη βελτίωση της υφής και της ποιότητας του δέρματος, μειώνουν σημαντικά την εμφάνιση των ρυτίδων και των πτυχώσεων, συσφίγγουν και ανυψώνουν το δέρμα και συνολικά προσδίδουν μια πιο νεανική και φρέσκια όψη.

Πέρα από τα ορατά αυτά αποτελέσματα,τα άλλα οφέλη των μη χειρουργικών θεραπειών σε σχέση με χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:

• Λιγότερο χρόνο ανάρρωσης. Ο χρόνος ανάρρωσης για πολλές μη χειρουργικές θεραπείες ανύψωσης λαιμού κυμαίνεται από λίγα λεπτά έως μερικές ημέρες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γενικά ελάχιστες, παροδικές, αναστρέψιμες και μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό, πρήξιμο, ευαισθησία και μια μικρή ενόχληση στο σημείο της ένεσης.

• Χαμηλότερο κόστος. Το κόστος ενός χειρουργείου σίγουρα είναι πιο υψηλό σε σχέση με μια μη χειρουργική θεραπεία.

• Συντομότερη διαδικασία. Γενικά, οι περισσότερες μη χειρουργικές θεραπείες διαρκούν από 30 έως 60 λεπτά, αντίθετα με τις χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες.

• Λιγότερους κινδύνους συνολικά. Δεδομένου ότι δεν απαιτείται γενική αναισθησία και μεγάλες τομές για μη χειρουργικές θεραπείες, υπάρχει μειωμένος κίνδυνος για την υγεία σας.

Θεραπείες ανανέωσης του λαιμού

Ας δούμε τις πιο δημοφιλείς, ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες που μπορεί κάποιος να επιλέξει για την αντιμετώπιση των σημαδιών γήρανσης του λαιμού που περιγράψαμε:

Μείωση ρυτίδων με Βοτουλινική Τοξίνη (Botox – Dysport) Μια σειρά από εγχύσεις με βοτουλινική τοξίνη, τοπικά σε συγκεκριμένα σημεία που θα εντοπίσει ο ειδικά εκπαιδευμένος Δερματολόγος, βοηθάει στη σημαντική μείωση των ρυτίδων στο λαιμό και κυρίως στις «κάθετες χορδές» του λαιμού, στο λεγόμενο μυώδες πλάτυσμα το οποίο οφείλεται στην κίνηση συγκεκριμένων μυών του λαιμού. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 6 μήνες, είναι ανώδυνη θεραπεία και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση.

Ανόρθωση του λαιμού με νήματα ανάρτησης

Η γήρανση επιφέρει και τη χαλάρωση του δέρματος στην περιοχή του λαιμού. Ο υποδόριος ιστός ατροφεί και χάνει τον όγκο του και ταυτόχρονα μειώνεται το κολλαγόνο στο χόριο. Ειδικά νήματα, πλήρως απορροφήσιμα και ασφαλή προσφέρουν την επιθυμητή ανόρθωση της περιοχής, χωρίς χειρουργικές τομές και ράμματα. Το αποτέλεσμα είναι σχετικά άμεσο και διαρκεί περίπου από 12 έως και 18μήνες και εξαρτάται βέβαια από την περίπτωση,τον αριθμό και τύπο των νημάτων,τον σχεδιασμό κ.α.

Ενυδάτωση του δέρματος με υαλουρονικό οξύ

Ειδικά σκευάσματα υαλουρονικού οξέως χρησιμοποιούνται για την περιοχή του λαιμού. Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο ενυδάτωσης του δέρματος καθώς είναι ένα εξαιρετικά υδρόφιλο φυσικό συστατικό. Με μια σειρά εγχύσεων στα σημεία που ο Δερματολόγος κρίνει, επιτυγχάνεται η βαθιά ενυδάτωση του δέρματος, η βελτίωση της υφής και της όψης του. Η θεραπεία διαρκεί 30’ και τα αποτελέσματα είναι εμφανή για αρκετό χρονικό διάστημα.

Σύσφιξη του δέρματος με υπέρηχους

Οι υπέρηχοι στοχεύουν στις εσωτερικές στοιβάδες του δέρματος και προσφέρουν ένα remodelling του δέρματος ενισχύοντας την παραγωγή φυσικού υαλουρονικού οξέως, κολλαγόνου και ελαστίνης. Συνήθως απαιτούνται μια ή δυο συνεδρίες και ο χρόνος ανάρρωσης δεν ξεπερνά τις 48 ώρες. Τα πρώτα αποτελέσματα γίνονται άμεσα ορατά αλλά το πλήρες αποτέλεσμα έρχεται μετά από τους 3 μήνες, όταν έχει ολοκληρωθεί η επούλωση. Ο χαμένος όγκος, η βελτίωση στην υφή και τη χαλαρότητα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Ανανέωση του δέρματος με ραδιοσυχνότητες

Η ενέργεια από τις ραδιοσυχνότητες θερμαίνει το βαθύτερο στρώμα του δέρματος (χόριο) χωρίς να καταστρέφει τα ανώτερα στρώματα. Η διαδικασία αυτή διεγείρει το κολλαγόνο και προσφέρει σύσφιξη και λάμψη. Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ενδέχεται να εμφανιστεί μια ερυθρότητα στην περιοχή για το πρώτο 24ωρο. Τις επόμενες ημέρες μετά τη θεραπεία το δέρμα θα συνεχίσει να σφίγγει. Για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα απαιτούνται 6-12 συνεδρίες.

Ο ρόλος του Δερματολόγου

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα γίνεται λεπτότερο, ειδικά στο λαιμό. Η προσπάθεια απόκρυψής του με διάφορους τρόπους είναι μια κοινή τακτική, αλλά δεν είναι φυσικά η πιο ενδεδειγμένη λύση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις ανάλογα με το εύρος αυτών μπορεί να απαιτήσουν μεγαλύτερους χρόνους αποκατάστασης και μεγαλύτερο κόστος . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλο και περισσότεροι προτιμούν τις μη χειρουργικές θεραπείες ανανέωσης του λαιμού που περιγράψαμε παραπάνω.’Αλλωστε πολλές από αυτές μπορούν να συντελέσουν στην πρόληψη της επικείμενης γήρανσης. Είναι πιο προσιτές, απαιτούν λιγότερο χρόνο ανάρρωσης και προσφέρουν φυσικά αποτελέσματα. Για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα και να ελαχιστοποιήσετε τις επιπλοκές, μιλήστε με το Δερματολόγο σας, επιλέξτε μαζί το θεραπευτικό σχήμα που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και προσδοκίες.