Είστε εδώ

Ο λαιμός είναι μια πολύ ιδιαίτερη περιοχή και τα σημάδια του χρόνου αποτυπώνονται πολύ ανάγλυφα πάνω του. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που υπόσχονται καλά αποτελέσματα. Στο άρθρο αυτό θα επικεντρωθούμε στο τι μπορεί ο Δερματολόγος να επιτύχει με τη βοήθεια των δυο πιο δημοφιλών μη επεμβατικών θεραπειών παγκοσμίως. Τη βοτουλινική τοξίνη και το υαλουρονικό οξύ.

Και οι δυο θεραπείες μπορούν να προσφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα. Για τις ρυτίδες καθώς και για τις κάθετες γραμμές του λαιμού, η βοτουλινική τοξίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μυώδες πλάτυσμα, δηλαδή στις δύο κατακόρυφες μυϊκές ζώνες του λαιμού, ώστε να χαλαρώσει το μπροστινό μέρος του μυός. Η χαλάρωση του μπροστινού μέρους του μυός επιτρέπει στο πίσω μέρος του να τραβήξει περισσότερο, κάτι που οδηγεί σε έναν οπτικά πιο σφριγηλό και νεανικό λαιμό.

Το σφίξιμο του σαγονιού, κάτι που πολλοί άνθρωποι κάνουν υποσυνείδητα χωρίς να το καταλαβαίνουν, μπορεί να οδηγήσει στις προαναφερθείσες κάθετες γραμμές και στο σακούλιασμα του λαιμού, καθώς ο μυς του πλατύσματος χαλαρώνει όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Καθώς το σαγόνι σφίγγει, μπορεί κάποιος να διακρίνει μια κατακόρυφη λωρίδα, η οποία αντιπροσωπεύει το συσταλμένο άκρο του μυός του πλατύσματος. Ο μυς αυτός εξασθενεί και στη συνέχεια χαλαρώνει όσο περισσότερο χρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα να επέρχεται στο σημείο αυτό η ορατή γήρανση του δέρματος. Η  βοτουλινική τοξίνη διακόπτει την επικοινωνία μεταξύ του νεύρου και του μυός έτσι ώστε ο μυς να μην μπορεί πλέον να συσπαστεί. Με αυτό τον τρόπο επέρχεται χαλάρωση του μυός και δεν αποφεύγεται η εμφάνιση ρυτίδων.

Οι εγχύσεις γίνονται επίσης πάνω και κάτω από τις ρυτίδες του λαιμού ώστε να χαλαρώσουν οι μυς και να μαλακώσει η όψη των οριζόντιων λεπτών γραμμών. Εναλλακτικά, το υαλουρονικό οξύ λειτουργεί προσθέτοντας χαμένο όγκο στις γραμμές και τις ρυτίδες, κάνοντας τες έτσι λιγότερο εμφανείς και οδηγώντας φυσικά σε οπτικά ομαλότερα αποτελέσματα.

Για ένα έμπειρο Δερματολόγο, ο συνδυασμός και των δύο θεραπειών μπορεί να είναι μια αποτελεσματική λύση για την επιδιόρθωση των  γραμμών του λαιμού. Με απλά λόγια, η βοτουλινική τοξίνη επάνω στον μυ του πλατύσματος βοηθά στο να μαλακώσει τις κάθετες γραμμές του λαιμού, ενώ το υαλουρονικό οξύ, τοποθετημένο προσεκτικά στις οριζόντιες λεπτές γραμμές, βοηθά στο να γίνονται λιγότερο αισθητές

 

Πώς ξέρω ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για μένα;

Είναι αρκετά απλό: Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι οι ασθενείς με βαθύτερες γραμμές είναι καλύτεροι υποψήφιοι για το υαλουρονικό οξύ, ενώ όσοι έχουν πιο επιφανειακές γραμμές ή χρειάζονται σύσφιξη θα πρέπει να επιλέξουν τη λείανση στο μυώδες πλάτυσμα με τη χρήση της βοτουλινικής τοξίνης.

Για νεότερους ασθενείς με λιγότερο εμφανείς γραμμές, συνήθως η δεύτερη επιλογή είναι αρκετή. Η χρήση του υαλουρονικού οξέως στο λαιμό ενδείκνυται για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις γραμμών, σε μεγαλύτερους ασθενείς που έχουν πιο αδύναμο δέρμα και σε άτομα των οποίων οι γραμμές είναι χαραγμένες στο δέρμα.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση με ένα έμπειρο Δερματολόγο θα σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση και να απολαύσετε τα αποτελέσματα του συνδυασμού των θεραπειών που σας ταιριάζει.