Είστε εδώ

Μπορούν οι Αισθητικές Θεραπείες να προκαλέσουν έκζεμα;

Είτε σκέφτεστε να σβήσετε τις λεπτές ρυτίδες έκφρασης είτε να αποκαταστήσετε τον χαμένο όγκο στα χείλη σας και στα ζυγωματικά σας, υπάρχουν σήμερα πολλές αισθητικές θεραπείες που μπορούν να προσφέρουν τα αποτελέσματα που αναζητάτε. Το BOTOX θα χαλαρώσει τις ρυτίδες του προσώπου, το microneedling θα διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου, το χημικό peeling θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και στην αντικατάστασή τους με νέα και υγιή για ένα καθαρό δέρμα ...και η λίστα συνεχίζεται.

Τι γίνεται όμως αν αντιμετωπίζετε φλεγμονές στο δέρμα σας που προκαλούν ερυθρότητα και φαγούρα; Με άλλα λόγια, αν πάσχετε από έκζεμα; Παρά το γεγονός ότι συνήθως εμφανίζεται στα βρέφη και τα παιδιά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένας ενήλικας υποφέρει από ατοπική δερματίτιδα, την πιο συχνή μορφή εκζέματος. Το έκζεμα κατατάσσεται σε ενδογενές όταν δημιουργείται από τον ίδιο τον οργανισμό και σε εξωγενές όταν οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες που το επηρεάζουν (δερματίτιδα εξ επαφής δηλαδή λόγω της επαφής του δέρματος με κάποια ερεθιστική ουσία ή εξαιτίας μιας αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο συστατικό μιας ουσίας). Συνήθως επιδεινώνεται από τροφές και περιβαλλοντικές αλλεργίες, ορισμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, την ξηρότητα του δέρματος, την έκθεση σε θερμότητα, το συναισθηματικό στρες ή ακόμη και την εφίδρωση από μια προπόνηση. Μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από μία τομή στο δέρμα μετά από τραυματισμό ή έναν μικροτραυματισμό από ιατρικές και αισθητικές πράξεις που προκαλούν μικρά ρήγματα στο δέρμα με οποιονδήποτε τρόπο.

Είτε πρόκειται για νυγμούς βελόνας που τρυπά το δέρμα (βοτουλινική τοξίνη, υαλουρονικό οξύ, dermapen κι άλλες θεραπείες), είτε για χημικό peeling, μεσοθεραπεία ή δερμοαπόξεση, οι αισθητικές θεραπείες, που είναι ασφαλείς και προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στους περισσότερους τύπους δέρματος, μπορεί να επιδεινώσουν το δερματικό πρόβλημα αν υπάρχει ιστορικό εκζέματος στον ασθενή.

Ακόμα και μια αισθητική θεραπεία προσώπου μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να προκαλέσει προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι οι ενυδατικές κρέμες είναι, κατά κανόνα, ασφαλείς και ευεργετικές για το δέρμα, θα πρέπει, αν αντιμετωπίζετε το πρόβλημα αυτό, να βεβαιωθείτε πριν τη χρήση τους ότι κανένα από τα συστατικά τους δε θα ερεθίσει το δέρμα σας. Καλό θα είναι, αν δεν είστε σίγουροι, να συμβουλευτείτε το Δερματολόγο σας για το ποια συστατικά θα πρέπει να αποφύγετε.

Ηπιες και ασφαλείς θεραπείες θεωρούνται το έντονο παλμικό φως (IPL),η φωτοθεραπεία αλλά και οποιαδήποτε άλλη εφόσον είναι υπό τις οδηγίες του ειδικού. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι ακόμα και αν πάσχετε από έκζεμα, υπάρχουν οι κατάλληλες θεραπείες που μπορείτε να επιλέξετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του δέρματός σας. Αρκεί να βεβαιωθείτε, με τη βοήθεια του Δερματολόγου σας, ότι ενδείκνυνται για το δέρμα σας και τα προβλήματα που ίσως αυτό αντιμετωπίζει.