Είστε εδώ

Αισθητικές θεραπείες για τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας)

Στο πρόσωπό μας συχνά είμαστε ευχαριστημένοι με διάφορα χαρακτηριστικά του όπως με το χαμόγελό μας, τα ζυγωματικά μας ή τα λακκάκια μας. ‘Όμως τις περισσότερες φορές ενοχλούμαστε πολύ από το «πόδι της χήνας» όπως ονομάζεται η περιοχή γύρω από τα μάτια όπου εμφανίζονται ψιλές ρυτίδες όταν γελάμε ή συνοφρυώνουμε. Οι ρυτίδες που σχηματίζονται ονομάζονται έτσι γιατί η εικόνα τους παραπέμπει στον τρόπο που εκτείνονται τα δάχτυλα στο πόδι της χήνας και χαρακτηρίζονται ως «δυναμικές» ή ως «στατικές»
Οι δυναμικές ρυτίδες στο δέρμα προκαλούνται από την κίνηση (σύσπαση) των μυών της περιοχής που βρίσκονται κάτω από αυτό. Οι στατικές ρυτίδες αντίθετα είναι αυτές που συνεχίζουν να είναι εμφανείς ακόμα και όταν το πρόσωπό μας βρίσκεται σε ηρεμία.
Η θεραπεία με μυοχαλαρωτικές ενέσεις (βοτουλινική τοξίνη) αποτελεί τον πιο δημοφιλή και αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων μια και εμποδίζεται η μυϊκή δραστηριότητα που τις προκαλεί. Όμως εφόσον οι ρυτίδες έχουν γίνει στατικές, απαιτούνται άλλες θεραπείες για τη διόρθωση του δέρματος στην περιοχή (θεραπεία με laser, το χημικό peeling, η μεσοθεραπεία και το PRP για παράδειγμα)

Τι προκαλεί το «πόδι της χήνας»;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να παρουσιαστεί, όπως
• Ο στραβισμός, άλλα προβλήματα στην όραση, η πολύωρη παραμονή σε πολύ φωτεινά περιβάλλοντα χωρίς τη χρήση γυαλιών ηλίου ή ακόμα και μια ακούσια επαναλαμβάνομενη κίνηση (τικ), όλα αποτελούν παράγοντες που προκαλούν τη μυϊκή σύσπαση που οδηγεί στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια.
• Το κάπνισμα, το οποίο καταστρέφει τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και διακόπτει τη ροή αίματος και οξυγόνου στο δέρμα
• Η έκθεση στον ήλιο που μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει στραβισμό, αλλάβλάπτει την ελαστίνη και το κολλαγόνο οδηγώντας σε δερματική χαλάρωση
• Η εμμηνόπαυση κατά την οποία οι ορμονικές αλλαγές αφυδατώνουν το δέρμα και μειώνουν το στρώμα λίπους κάτω από αυτό, μειώνοντας την ελαστικότητά του
Όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα, τόσο λιγότερο έντονο είναι το «πόδι της χήνας», καθώς η αυξημένη μελανίνη το προστατεύει σε μεγαλύτερο βαθμό από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

Θεραπείες για το «πόδι της χήνας»
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η θεραπεία για τη βελτίωση των ρυτίδων έκφρασης γύρω από τα μάτια εξαρτάται από το ανείναι δυναμικές ή/και στατικές.
Πώς λειτουργεί η βοτουλινική τοξίνη στο δυναμικό «πόδι της χήνας»
Δρα στην αιτία δημιουργίας των δυναμικών ρυτίδων. Σταματά δηλαδή τη σύσπαση των μυών στην περιοχή, ο μυς χαλαρώνει με αποτέλεσμα οι ρυτίδες σταδιακά να εξομαλύνονται εφόσον παύει πλέον η συγκεκριμένη κίνηση. Με τη σωστή θεραπεία και την κατάλληλη δόση των δραστικών μονάδων που θα ορίσει ο εξειδικευμένος δερματολόγος - που γνωρίζει άριστα την ανατομία των μυών της περιοχής - η κίνηση σταματάει και μαζί της και η εμφάνιση των ρυτίδων. Η διάρκεια του αποτελέσματος διαρκεί κατά μέσο όρο από 4 έως 6 μήνες. Μετά την πάροδο του χρονικού αυτού διαστήματος, ο μυς επανανευρώνει και η σύσπασή του σταδιακά αποκαθίσταται. Για το λόγο αυτό, η θεραπεία συνήθως επαναλαμβάνεται, ώστε το αποτέλεσμα να διατηρείται.
Πώς λειτουργεί το χημικό peeling τοξίνη στο στατικό «πόδι της χήνας»
Το χημικό peelingαπολεπίζει από την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος τα νεκρά και κατεστραμμένα κύτταρα που κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται θαμπή και κουρασμένη. Έτσι αποκαθίσταται η νέα και υγιής εμφάνισή της από όπου απουσιάζουν διάφορες ατέλειες όπως οι λεπτές ρυτίδες. Επίσης οι μικροτραυματισμοί που προκαλούνται διεγείρουν τους ινοβλάστες και δημιουργείται νέο κολλαγόνο και ελαστίνη κατά τη φυσική διαδικασία επούλωσης που ξεκινά.
Η πιο αποτελεσματική μέθοδος χημικού peelingγια την αντιμετώπιση των στατικών ρυτίδων είναι το TCApeeling μεσαίου βάθους ή βαθύ(τριχλωροξικό οξύ). Είναι μια από τις περισσότερο «επεμβατικές» μεθόδους peelingκαι με αυτή επιτυγχάνεται έντονη κυτταρική διέγερση και ανανέωση με εξαιρετική αποτελεσματικότητα χωρίς παρενέργειες και προσφέρει σημαντική και έντονη βελτίωση του δέρματος
Πώς λειτουργεί το laser στο στατικό «πόδι της χήνας»
Μια άλλη αποτελεσματική και πολύ διαδεδομένη θεραπεία για τη βελτίωση των ρυτίδων γύρω από τα μάτια είναι και το laserresurfacing. Με τη χρήση του κατάλληλου ιατρικού laser, ο ειδικά εκπαιδευμένος δερματολόγος θέτει τις παραμέτρους στο μηχάνημα κι αφαιρεί τα ανώτερα στρώματα του κατεστραμμένου δέρματος γύρω από τα μάτια. Έτσι σταδιακά αποκαλύπτονται πιο νεανικά κύτταρα, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται πιο φρέσκο και λαμπερό.
Το laserresurfacing όχι μόνο απομακρύνει τα περισσότερα επιφανειακά «γερασμένα» κύτταρα, αλλά βοηθά και στην επούλωση των κυττάρων κάτω από την επιδερμίδα που είναι πιο ελαστικά και εύκαμπτα. Καθώς τα κατώτερα στρώματα θερμαίνονται από τη συσκευή laser, διεγείρονται ώστε να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο στο χόριο, προσφέροντας στο δέρμα μια πιο λεία και πιο ελαστική υφή.
Η θεραπεία με laserresurfacing είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αποκατάσταση της νεανικής εμφάνισης στο δέρμα. Επειδή η περιοχή της θεραπείας είναι μικρή, η συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά ή και λιγότερο. Εμφανίζεται ένα πολύ ήπιο οίδημα το οποίο το πολύ σε 48 ώρες εξαφανίζεται πλήρως. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ενδέχεται να παρουσιαστεί ελαφρύς κνησμός και ξεφλούδισμα κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τη θεραπεία.

Πώς λειτουργεί η μεσοθεραπεία στο στατικό «πόδι της χήνας»
Ξεκινώντας να διευκρινίσουμε ότι μεσοθεραπεία ονομάζεται η τεχνική έγχυσης μικρών ποσοτήτων από το κοκτέιλ των υλικών που θα επιλέξει ο δερματολόγος σας ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα μείγμα βιταμινών, αμινοξέων και μετάλλων οι οποίες με ενδοδερμικές μικρές εγχύσεις, εισάγονται στο δέρμα και το βοηθούν να αναδομηθεί και να ανανεωθεί.
Επίσης με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας μπορεί να επιλεγεί η έγχυση μικρών ποσοτήτων υαλουρονικού οξέως στην περιοχή γύρω από τα μάτια με σκοπό, όχι το γέμισμα της περιοχής, αλλά την ενυδάτωσή της μια και το υαλουρονικό είναι ισχυρά υδρόφιλο και απορροφά μεγάλες ποσότητες νερού. Έτσι ενυδατώνει το δέρμα και σε συνδυασμό με μια ενυδατική κρέμα που δρα στην επιδερμίδα, επιτυγχάνεται το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Πώς λειτουργεί το PRP στο στατικό «πόδι της χήνας»
ΗμέθοδοςPRP(PlateletRichPlasma) βασίζεται στην αναγέννηση του δέρματος χρησιμοποιώντας τα αιμοπετάλια του αίματος του ίδιου του ασθενούς τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες αυξητικών παραγόντων που βοηθούν πολύ στην παραγωγή νέου κολλαγόνου. Ταυτόχρονα παράγονται νέα τριχοειδή αγγεία τα οποία τροφοδοτούν τα κύτταρα με μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που τα βοηθούν να αναπτυχθούν.
Η θεραπεία για έναν έμπειρο δερματολόγο αποτελεί μια απλή διαδικασία: λαμβάνονται λίγα mlαπό το αίμα του ασθενούς, γίνεται η απαραίτητη φυγοκέντριση και το πλάσμα που διαχωρίζεται ενίεται με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας στην επιδερμίδα. Χάρη στους αυξητικούς παράγοντες που περιέχονται παράγονται νέο κολλαγόνο και ελαστίνη μια και ενεργοποιούνται με τη μέθοδο αυτή τα βλαστοκύτταρα του δέρματος και οι ινοβλάστες.Η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς κανένα περιορισμό, απολαμβάνοντας ένα φυσικό αποτέλεσμα με λαμπερή και ανανεωμένη επιδερμίδα.

Συμπερασματικά
Έχοντας όλες τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης των ρυτίδων γύρω από τα μάτια στη διάθεσή μας, εμείς ως ιατροί συστήνουμε πάντα στους ασθενείς μας να ενημερώνονται πλήρως από έναν εξειδικευμένο δερματολόγο για τις επιλογές που ταιριάζουν σε κάθε πρόσωπο ξεχωριστά.
Η δημιουργία ενός πλάνου θεραπειών (treatmentplan) συνδυάζοντας μερικές ή όλες τις παραπάνω θεραπείες φυσικά μπορεί να προσφέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα, προσαρμοσμένο πάντα στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε προσώπου. Φροντίστε στη συζήτηση με το δερματολόγο σας να ενημερωθείτε για όλες αυτές τις επιλογές και στη συνέχεια σχεδιάστε μαζί του το δικό σας πρόγρ