Είστε εδώ

Αισθητικές θεραπείες και ψωρίαση: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν από τη θεραπεία

Καθώς μεγαλώνουμε, η επιθυμία για να απαλλαγούμε από διάφορα σημάδια γήρανσης (λεπτές ρυτίδες στο πρόσωπό μας, ρυτίδες έκφρασης, απώλεια όγκου στο πρόσωπο, πτώση του δέρματος σε όλο μας το σώμα κτλ) γίνεται όλο και πιο έντονη. Οι περισσότερες αισθητικές θεραπείες προσφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα και αυτό το γεγονός μας κάνει συχνά να παραβλέπουμε τις πιθανότητες παρενεργειών και αντενδείξεων που όμως υπάρχουν. Για παράδειγμα, το πρόβλημα της ψωρίασης που πολλοί αντιμετωπίζουν, αποτελεί έναν επιπλέον λόγο να ενημερώνεται ο κάθε ασθενής για ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέχει ή κάποιες θεραπείες που πρέπει να αποφύγει.

Αν έχετε ψωρίαση στο πρόσωπο ή στο σώμα σας, θα πρέπει να το σκεφτείτε καλύτερα προτού προχωρήσετε σε μια ενέσιμη θεραπεία (πχ Βοτουλινική τοξίνη, Υαλουρονικό οξύ ή microneedling, μεσοθεραπεία προσώπου & σώματος, οποιοδήποτε τατουάζ ακόμα και των φρυδιών ή του περιγράμματος των χειλιών) διότι μπορεί να την ενεργοποιήσετε/ ‘ξυπνήσετε’. Το ίδιο ισχύει και στην αισθητική χειρουργική (πχ αυξητική στήθους,κοιλιοπλαστική, κ.α.).

Οι ασθενείς με ψωρίαση προτού προβούν σε οποιαδήποτε πράξη αισθητικής ( ενέσιμη ή χειρουργική )  πρέπει να συμβουλεύονται τον δερματολόγο τους που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και της εφαρμογής αυτών των αισθητικών πράξεων.

ΨΩΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ KOEBNER

Το φαινόμενο Koebnerπήρε το όνομά του από τον δερματολόγο που πρώτος το παρατήρησε τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με τον ορισμό του λοιπόν: Σε άτομα με δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση, μετά τον τραυματισμό υγιούς δέρματος, εμφανίζεται στο συγκεκριμένο σημείο μια νέα βλάβη, η οποία κλινικά και ιστοπαθολογικά είναι πανομοιότυπη με την υποκείμενη νόσο κι ονομάζεται φαινόμενο Koebner ή ισομορφικό φαινόμενο. Αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε, από απλές εκδορές ( γρατζουνίσματα), μικρές οπές (τρυπήματα π.χ. τρύπημα αυτιών) ή και τομές ( κοψίματα, χειρουργικές τομές, έντονη τριβή ή πίεση) στο δέρμα. Ακόμα και η περιποίηση νυχιών, τα στενά παπούτσια έως και το ξύρισμα μπορεί να το προκαλέσουν. Έτσι, σε περιπτώσεις αισθητικής θεραπείαςπου περιλαμβάνειτομές (όπως για παράδειγμα κατά τη χειρουργικήαποκατάσταση του μαστού), τραυματισμού ή εγκαυμάτων από laser–energybasedtreatments, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τονασθενή να εμφανιστείτο φαινόμενοKoebner.

Ευτυχώς, αφορά την μειοψηφία ( μόνο το ¼ ή 20%) του συνόλου των ψωριασικώνασθενών.Μπορεί να παρουσιαστεί σε όλα τα σημεία του σώματος και εμφανίζεται σε 10 έως 20 ημέρες μετά τον τραυματισμό του δέρματος.

Οι ασθενείς που εμφανίζουν το φαινόμενο Koebner, υπάρχει επίσης πιθανότητα να νοσήσουν από ψωριασική αρθρίτιδα. Το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα όσων πάσχουν από ψωρίαση μπορεί να επεκταθεί στις αρθρώσεις - σε αντίθεση με την οστεοαρθρίτιδα, η οποία προέρχεται από φθορά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Καλό είναι ακόμα να γνωρίζουμε ότι το φαινόμενο Koebner  μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες δερματοπάθειες ( λεύκη , ομαλός λειχήνκ.α).

Η αντιμετώπιση της ψωρίασης και του φαινόμενου Koebner σήμερα είναι κατά πολύ αποτελεσματικότερη συγκριτικά με το παρελθόν. Η Δερματολογία είναι από τις ειδικότητες που γνώρισαν ραγδαία εξέλιξη την τελευταία 20ετία και πλέον, οι δερματολόγοι έχουν στην θεραπευτική τους φαρέτρα  σύγχρονες, εξαιρετικά αποτελεσματικές  και ασφαλείς για τον ασθενή θεραπείες.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ευθύνη του ασθενούς να ενημερώνει το δερματολόγο του με το ιατρικό του ιστορικό ( πάσχει από ψωρίαση; Παρουσιάζει το φαινόμενο Koebner;) προτού προβεί σε οποιαδήποτε αισθητική εφαρμογή ( ενέσιμη, χειρουργεία, τατουάζ).Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί ο κίνδυνος των ανεπιθύμητων ενεργειών και ο δερματολόγος του θα τον συμβουλέψει για το ποιες θεραπείες είναι για αυτόν ακίνδυνες. Επίσης ο δερματολόγος σας, θα σας εξηγήσει ότι υπάρχει και το ανάστροφο Koebner δηλαδή εξάλειψη της δερματικής βλάβης μετά από τραυματισμό παρακείμενου υγιούς δέρματος.

Λέξεις Κλειδιά: